In de laatste maanden van je zwangerschap kan je baarmoeder soms even samentrekken. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe vaker dit kan voorkomen. Dit komt door jouw hormonen en wordt ook wel ‘harde buik’ genoemd. Een harde buik hoeft niet te duiden op het aankondigen van je bevalling.
Meestal krijg je voorafgaand aan de bevalling weeën, maar dit kan ook vals alarm zijn. Sommige weeën duren erg lang en kunnen pijnlijk aanvoelen. In het begin zijn ze nog vrij kort en minder pijnlijk.
De bevalling kan ook aangekondigd worden door het breken van de vliezen. Hierna komen ook sterke weeën van pas.
Ga je bevallen van je eerste kindje, dan is je baarmoedermond iets stugger en zal het minder makkelijk open gaan dan bij een volgende bevalling. De weeën maken de baarmoedermond soepeler en dunner. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan meestal langzamer dan het laatste stukje ontsluiting. Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting en mag je gaan persen.
Meestal breken je vliezen pas na een tijd weeën. Dit is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen om de baarmoedermond open te maken. Wanneer de vliezen niet spontaan breken, dan worden ze gebroken door de verloskundige aan het eind van de ontsluiting.
Als je genoeg ontsluiting hebt dan gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Goede persweeën doen al veel werk en je mag actief mee gaan persen.
Je mag meekijken in een spiegel als je dat prettig vindt. Bij elke mee komt het hoofdje een stukje verder, maar gaat het ook steeds ietsje terug. De baby is zijn hoofdje door het geboortekanaal te draaien.
Wanneer het hoofdje naar buiten komt is het een mogelijkheid dat je inscheurt. Dit kan een branderig en pijnlijk gevoel zijn. Zodra het hoofdje eruit is, gaat de bevalling erg snel en wordt de baby op je (blote) bovenlichaam gelegd.
De weeën zijn nu over. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je teveel bloed verliest. Met kort persen gaat de placenta eruit. Wanneer de hartslag van de baby niet meer in de navelstreng te voelen is, wordt de navelstreng doorgeknipt.
Veel vrouwen ervaren de geboorte van hun kind als een bijzonder moment en vergeten alle pijn zodra ze hun baby zien.
Terug naar Zwangerschap