Babyschoenen
Plaspotjes
De eerste stapjes

Onze baby’s ondergaan diverse veranderingen. Hierbij is het belangrijk dat je hun tijdens hun reis ondersteund en begrijpt. Ze zullen kruipen, leren rechtstaan, stappen, rennen, springen en hoogstwaarschijnlijk ook deugniet uithangen. Hieronder bespreken we hoe deze ontwikkeling in zijn werk gaat.

Eerste fase

Je baby leert zijn spieren kennen en er zullen eerste bewegingen plaats vinden. Op deze manier zal je baby in verhoogde knieënstand of op handen en voeten spelen. Is je baby erg nieuwsgierig, dan zal de rest snel volgen.

Tweede fase

Je baby heeft de neiging om zich voortdurend te verplaatsen. Dit kan kruipend, sluipen of zittend door te wippen. Dit is een intensieve periode waarbij je je baby voortdurend kunt volgen.

Derde fase

Je kind trekt zich op en gaat staan. Zorg voor een veilige omgeving en leg gevaarlijk spullen hoger neer.

Vierde fase

Je baby zal zijn eerste stapjes gaan maken. Dit begint zijwaarts door meubels vast te houden en voorwaarts door te stappen met een hulpmiddel, om vervolgens zelfstandig te stappen.

Vijfde fase

Na een poosje is je kindje behendiger geworden in het wandelen en kan hij zijn evenwicht bewaren. Nu zal hij moeilijkere uitdagingen aangaan, zoals zijwaarts of achteruit lopen, tegen een bal trappen, etc.
Ieder kind is anders en leert anders, geef het daarom genoeg tijd. Wanneer jouw baby klaar is voor een nieuwe uitdaging, zal hij een nieuwe vaardigheid leren.

Helpen met stappen

Wil je graag je kleintje helpen en motiveren bij het leren lopen? Lees dan onderstaande tips over hoe jij kunt helpen.

Tip 1

Maak eerst een paar rondjes met je kind aan de hand, je baby kan namelijk niet direct zelfstandig lopen. Lukt dit? Probeer het dan met één vinger in plaats van een hand. Dit stimuleert je baby om zichzelf meer in evenwicht te houden.

Tip 2

Laat je kind kleine stukjes los lopen. Ga op een korte afstand van je kind staan zodat je hem eventueel kunt opvangen als hij valt of struikelt.

Tip 3

Wees trots op het resultaat van je kind, hierdoor moedig je hem aan om te lopen en blijven proberen. Kleine kinderen zijn ook erg gevoelig voor complimenten.

Tip 4

Wees niet te bang dat je kind valt. Vallen en opstaan hoort bij de ontwikkeling van een kind. Zo kan het voorkomen dat jouw kind direct weer op staat en het opnieuw probeert of dat je kind even genezen is van al dat lopen. Laat je kind zijn gang gaan en ga niets forceren.

Tip 5

Maak gebruik van een loopstoeltje. Hiermee stimuleer je de bewegingen van zijn beentjes over de grond.

Onthoud vooral dat ieder kind zijn eigen tempo hanteert. Forceren kan dus zorgen voor angst en onzekerheid.

Terug naar Babyspelletjes